دیابت و مراقبت های دندانی

روش هایی برای داشتن دهانی سالم

از آن جا که بسیاری از افراد دیابتی، به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت چندانی نمی دهند، بر آن شدیم تا نکاتی را راجع به نحوه نگهداری از دندان ها و لثه بیان کنیم :

پوسیدگی دندانی

دهان شما اغلب به صورت طبیعی حاوی مقادیر زیادی باکتری است. زمانی که قندهای موجود در غذا و نوشیدنی ها با این باکتری ها واکنش می کنند، یک لایه چسبنده به نام پلاک، روی دندان ها شکل می گیرد. اسید موجود در پلاک به بخش سخت خارجی دندان )مینای دندان( حمله می کند و منجر به بروز حفره پوسیدگی می شود. هر چه قدر سطح قند خون شما بالاتر باشد، ذخیره قند بیشتر شده و احتمال حمله اسید ها به دندان بیشتر می شود.

بیماری لثه ای اولیه

بیماری دیابت سبب کاهش توانایی دفاع در مقابل باکتری ها شده و می تواند سبب ایجاد پلاک باکتریایی بیشتری روی دندان ها گردد. اگر شما پلاک موجود در روی دندان ها را با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن برندارید، این امر سبب سخت شدن آن در زیر خط لثه شده و جرم دندانی شکل می گیرد. هر چه قدر جرم و پلاک به مدت طولانی تری در روی دندان ها قرار بگیرند، سبب تحریک بیشتر لثه ها می شوند و در نهایت سبب التهاب و خونریزی از لثه ها می شود که التهاب لثه ای اولیه نامیده می شود.

بیماری لثه ای پیشرفته

اگر التهاب به مدت طولانی بدون درمان باقی بماند سبب ایجاد عفونت جدی تری می شود که باعث تخریب نسج نرم و استخوان حفاظت کننده از دندان می شود. در نهایت بیماری لثه ای پیشرفته، سبب کنار رفتن لثه از اطراف دندانها می شود و آنها را لق می کند. این حالت در بین افراد مبتلا به دیابت به صورت شدیدتر بروز می کند چرا که بیماری دیابت سبب کاهش مقاومت در مقابل عفونتها شده ترمیم و بهبود زخم با تأخیر مواجه می شود.

  1.  کنترل صحیح بیماری دیابت، کنترل سطح قند خون و پیگیری دستور عمل های پزشک به منظور حفظ سطح قند خون در حد نرمال: هر چه قدر بهتر بتوانید سطح قند خون راکنترل نمایید، احتمال ایجاد بیماری های التهابی لثه و سایر مشکلات دندانی کاهش می یابد.

  2. حداقل دو بار در روز دندانهای خود را مسواک بزنید: مسواک زدن درهنگام صبح و شب هر روز بعد از صرف غذا می تواند کمک کننده باشد. از یک مسواک با موهای نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده نمایید. از مسواک زدن خیلی شدید که می تواند سبب التهاب لثه شود، اجتناب کنید. در مورد بیمارانی که دارای بیماری آرتریت )التهاب مفاصل( یا سایر بیماری هایی هستند که برای مسواک زدن ایجاد مشکل می نماید، استفاده از مسواک های برقی می تواند کمک کننده باشد.

  3. حداقل یکبار در روز دندانهای خود را با نخ دندان تمیز کنید. استفاده از نخ دندان سبب برداشت پلاک بین دندان ها و زیر لثه می شود. در صورتی که در استفاده از نخ دندان مشکل دارید، می توانید از انواع دارای سر هدایت کننده استفاده کنید.

  4. میان وعده هایی نظیر نان و پنیر و سبزیجات، مغزها بهتر هستند: اگر به عنوان میان وعده از میوه ها یا خوراکی های شیرین استفاده می کنید، برای کاهش اثر اسید تولید شده در دهان می توانید یک ماده قلیایی نظیر پنیر را پس از صرف میان وعده در دهان بگذارید؛ یا پس از مصرف آنها دهان را با آب بشویید.

  5.  جویدن آدامس های بدون قند پس از صرف غذا سبب کاهش احتمال پوسیدگی دندانی می شود:

جویدن این آدامس ها می تواند سبب تحریک ترشح بزاق و شستشوی اسیدهای تولید شده در دهان شود.

  1. مراقبتهای دندانپزشکی مرتب: حداقل دو بار در سال )هر شش ماه یکبار( به منظور معاینه دندانها به دندانپزشک مراجعه نمایید و به دندانپزشک یادآور شوید که بیماری دیابت دارید. برای جلوگیری از کاهش قند خون در طی کارهای دندانپزشکی، ممکن است خوردن غذا قبل از ملاقات دندانپزشکی ضروری باشد.

  2. سیگار نکشید: سیگار کشیدن سبب افزایش احتمال ایجاد مشکلات ناشی از دیابت شامل بیماریهای لثه ای نیز می شود.

  3. به هرگونه علائم اولیه بیماری های لثه ای توجه نمایید: این علائم شامل قرمزی، تورم و خونریزی از لثه ها هستندکه باید با دندانپزشک خود در میان بگذارید.

همچنین به سایر علائم نظیر خشکی دهان، از دست دادن دندانها یا دردهای دهانی اشاره نمایید.

  1. احتیاط های لازم را پیش از جراحی های دهانی در نظر داشته باشید: پیش از جراحی ممکن است نیاز به تغییر در نحوه مصرف داروهای دیابت یا مصرف آنتی بیوتیک ها به منظور پیشگیری از عفونت داشته باشید.

  2.  از دندانپزشک خود بخواهید که نحوه صحیح مسواک زدن و استفاده از نخ دندان را به شما آموزش دهد.

 

 

 

 

 

 

نظرات