اختلال عضلانی- اسکلتی در اندام فوقانی مبتلایان به دیابت شیرین تیپ2

دیابت بیماری مزمنی است که با ابتلای چند ارگان و هیپرگلیسمی پایدار مشخص می شود.عوارض گوناگون حاد و مزمن بیوشیمی و آناتومی دارد. شیوع عوارض بافت همبند در بیماران دیابتی در سال های اخیر افزایش یافته و بر کیفیت زندگی بیماران اثر گذاشته است.

دیابت عوارض متعددی دارد که باعث ابتلا و اختلال در عملکرد مفصل می شود در ارتباط  آماری معنی دار در بسیاری از این موارد با دیابت وجود دارد. تغییر سوخت و ساز قند و پروتئین، آسیب رگ های کوچک، آسیب اعصاب محیطی، تجمع بافت کلاژن در پوست و اطراف مفصل، از مکانیسم های مطرح شده در دیابت است که باعث درگیری اسکلتی – عضلانی می شود. طیف گسترده ای از درگیری اسکلتی عضلانی در ارتباط با دیابت دیده شده است.

 ابتلای دست در افراد دیابتی شایع و به علت آسیب رگ های کوچک، بافت همبند و اعصاب محیطی می باشد. درگیری دست شامل سندرم دست سفت Limited joint mobility (LJM) و انگشت ماشه ای Trigger finger (TF) است. سندرم دست سفت اختلالی غیر التهابی و بدون درد است که دست را دچار کرده و موجب محدود شدن حرکت بندها می شود. این بیماری نیز بر اساس کاهش دامنه حرکتی مفاصل تشخیص داده می شود.

دوپتریون کنتراکچرDupuytren Contracture (D.C)   اختلال دیگری می باشد که معمولا انگشت سوم و چهارم مبتلا می شوند و به صورت افزایشی ضخامت تاندون و بدون درد است که به تدریج باعث از بین رفتن قدرت خم شدن مفصل درگیر می شود و یک یا چند مفصل در وضعیت خمیده باقی می مانند.

تنوسینویت فلکسور (T.F) در افراد دیابتی با تشکیل ندول قابل لمس و ضخیم شدن لوکالیزه تاندون فلکسور مشخص می شود.

درگیری مفصل شانه به صورت محدودیت حرکت شانه و درد حین حرکت آن است. علت آن ضخیم شدن کپسول مفصل شانه و چسبیدن به سر استخوان بازو است و علائم بالینی آن شامل درد مفصل شانه، محدودیت حرکت های فعال و غیر فعال شانه می باشد.

 

سندرم تونل کارپ (CTS) اختلال دیگری است که در نهایت باعث اختلال در فعالیت روزانه افراد می شود.

اختلال اسکلتی- عضلانی اندام فوقانی در بیمارن دیابتی شایع است. این عوارض در افراد بالاتر از 60 سال، با مدت بیماری بیش از 10 سال و افرادی که HbA1C بالاتر از 7 داشتند، شیوع بیشتری داشت.

منبع :

 دکتر فرشته محمدی، دکتر سید حبیب زینی ، دکتر فاطمه نجاتی فر و همکاران : بررسی شیوع اختلال عضلانی-  اسکلتی در اندام فوقانی مبتلایان به دیابت شیرین تیپ2، مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان ، دوره بیستم و سوم ، شماره 90، تیر 1393

 

نظرات