استرس(قسمت اول)

برخی افراد با خوردن غذا در برابر استرس واکنش  نشان می دهند ،به طوری که بدون فکر کردن و حتی بدون اینکه  گرسنه باشند در هر زمانی از شبانه روز غذا می خورند . زمانی که فرد به عنوان یک پاسخ استرسی غذای بیشتری می خورد ،کالری بیشتری را از آنچه نیاز دارد مصرف می کند و احتمالا سالم ترین غذا ها را انتخاب نمی کند . همین روند می تواند به افزایش سریع وزن و بسیاری از مشکلات سلامتی در فرد منجر شود ،در حالیکه هیچ تاثیر مثبتی در رفع استرس ندارد .

استرس در محل کار

به هر دلیلی کار می تواند منبع استرس زیادی برای فرد باشد . این نوع استرس می تواند کوتاه یا مزمن باشد . استرس در محل کار ممکن است به شکل های زیر بروز کند :

احساس کمبود قدرت می کنید و کنترل انچه اتفاق می افتد را ندارید .

احساس می کنید تمام مدت کنترل می شوید .

احساس می کنید در کاری که دوست ندارید گیر افتادید و گزینه ی جایگزینی ندارید .

مجبور به انجام کارهایی می شوید که فکر می کنید نباید انجام دهید .

با همکاران خود روابط مناسبی نمی توانید برقرار کنید .

در کار بیش از حد از شما سوال می شود یا بیش از حد از شما انتظار کار دارند .

استرس در محل کار

اگر در شغلی هستید که از آن متنفر هستید یا همیشه بدون هیچ کنترلی پاسخگوی خواسته های دیگران هستید ،به نظر می رسد ابتلا به استرس ،اجتناب نا پذیر است . گاهی اوقات ترک یا مبارزه برای تعادل بیشتر کارو زندگی می تواند گزینه  درستی باشد .تحت هیچ شرایطی علاوه بر ابتلا به استرس کار ،فرد اغلب دچار فرسودگی از نظر جسمی و روحی می شود .

برخی مشاغل مانند پزشکی یا پرستاری وجود دارند که زندگی شخصی در گرو عملکرد فرد است ،به همین دلیل شغل پر استرسی محسوب می شوند . یافتن تعادل و مدیریت استرس برای حفظ سلامت روان فرد در این مشاغل از اهمیت بالایی برخوردار است .

استرس و اضطراب

استرس و اضطراب اغلب با هم به کار می روند . اما در واقع استرس واکنشی است که ناشی از فعل و انفعالاتی در مغز و بدن فرد است و اضطراب زمانی روی می دهد که فرد احساس نگرانی و ترس در سطح بالایی را تجربه کند . اضطراب مطمئنا می تواند نتیجه ای از استرس لحظه ای یا مزمن باشد .

داشتن هر دو نوع استرس و اضطراب می تواند تاثیر منفی شدیدی بر سلامتی فرد بگذارد و احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری ها را در فرد افزایش  می دهد ،از جمله این بیماری ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

فشار خون بالا

بیماری قلبی

دیابت

اختلال هراس

افسردگی

استرس و اضطراب قابل درمان هستند . در حقیقت استراتژی ها و روش های  زیادی وجود دارند که می تواند به درمان هر دو بیماری کمک کنند .

 

 اختلال هراس

هدف از مدیریت استرس  خلاص شدن از شرآن به طور کامل نیست . زیرا این امر نه تنها غیر ممکن است ،بلکه همان طو که اشاره کردیم ،استرس در برخی شرایط می تواند در سلامت فرد تاثیر مثبت داشته باشد . برای مدیریت استرس ،ابتدا باید مواردی را که باعث ایجاد استرس می شوند ،یا عوامل محرک را شناسایی کرد . سپس  روش هایی  برای مقابله با آن عوامل استرس زا منفی که نمی توان از آن جلوگیری کرد یافت .

مدیریت استرس

در طولانی مدت  مدیریت سطح استرس ممکن است به کاهش خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با استرس کمک کند و در نهایت فرد را یاری می کند که به طور روزانه احساس بهتری داشته باشد .

در اینجا چند راه اساسی برای شروع مدیریت استرس معرفی می شود :

حفظ رژیم غذایی سالم

خواب کافی در شبانه روز

ورزش منظم

کاهش مصرف کافیین

افزایش روابط اجتماعی سالم

تعادل بین تفریح و کار

استفاده از تکنیک های  مراقبه و آرامش بخش

در حالیکه استرس یک قسمت عادی از زندگی هر فرد است .وجود بیش از حد استرس به وضوح برای سلامتی جسمی و روحی می تواند مضر باشد .

تاثیر استرس بر بدن

زمانی که شخص در شرایط استرس زا قرار می گیرد ،مانند شرایطی که در ترافیک گیر افتاده و به جلسه مهم کاری خود دیر می رسد ،در این حالت غده هیپوتالاموس مانند یک برج  کنترل کوچک در مغز شروع به فعالیت می کند و پیام آزاد سازی هورمون های استرس را به سراسر بدن ارسال می کند . این هورمون های استرس همان مواردی هستند که واکنش استرسی را در بدن آغاز می کنند .

با فعالیت هورمون های استرس تنفس تندتر و ضربان قلب افزایش می یابد و عضلات بدن آماده حرکت می شوند . این واکنش ها برای محافظت از بدن در مواقع اضطراری وارد عمل می شوند اما وقتی واکنش استرس برای طولانی مدت ادامه پیدا می کند ،می تواند  سلامتی شخص را در معرض خطر جدی قرار دهد . استرس مزمن می تواند علایم مختلفی را ایجاد کند و بر حال عمومی بدن تاثیر بگذارد .علایم استرس مزمن شامل موارد زیر هستند :

تحریک پذیری

اضطراب

افسردگی

سر درد ها

بی خوابی

ادامه دارد .......

منبع :مجله ی پیام دیابت 1397فصلنامه ی علمی اموزشی  شماره 80

نظرات