افسردگی

افسردگی اختلال شایعی است از نشانه های مهم و کلیدی آن خلق  و روحیه افسرده در اکثر اوقات روز و تقریبا همه ی روزها و یا بی علاقگی و بی لذتی دراکثر فعالیت های روزمره است. شخصی که دچار افسردگی بیمار گونه می شود احساس غمگینی و بی حوصلگی می کند و اغلب کاهش واضح علاقه مندی و لذت بردن از همه یا تقریبا همه ی فعالیت ها را در اغلب اوقات روز گزارش می کند . بیمار ممکن است بگوید احساس اندوه نا امیدی و یا بی ارزشی می کند . کاهش انرژی و خستگی اغلب موجب می شود که بیماران نتوانند وظایف و کارهای خودرا به خوبی گذشته انجام دهند .در موارد شدیدتر افکار ازار دهنده ای چون احساس گناه ،تنفر از زندگی،ارزوی مرگ و گاه افکار مربوط به صدمه و اسیب به خود در این بیماران مشاهده می گردد. افسردگی معمولا به دنبال استرس های بیرونی مانند نبود حمایت اجتماعی مناسب ،بیکاری ،وجود کشمکش های مداوم و تنش زا در زندگی فعلی وخانوادگی اشکار می شود .

 

نشانه های افسردگی :

بیماران مبتلا به افسردگی علاوه بر خلق افسرده ،دچار کاهش انرژی و علایق و بی حوصلگی نیز می گردند . علایم دیگر افسردگی شامل :

اختلال در خواب

کاهش یا افزایش خواب

اختلال در اشتها مثل پرخوری یا کم خوری

اختلال در حافظه یا تمرکز

احساس گناه

علایم جسمی مثل :

سردرد،درد مفاصل و عضلات ،سوزش یا درد معده که هیچ دلیل یا تشخیص طبی دیگری ندارد و معمولا در مراجعه  به پزشک به عنوان دردهای عصبی در نظر گرفته می شوند .

 

خلق افسرده :احساس غمگینی ،بی حوصلگی ،پوچی ،زود گریه کردن ،کاهش واضح علاقه یا یا لذت از اموری که قبلا مورد علاقه فرد بوده است . مثال ها :

فردی که قبلا از شرکت در جشن ها یا مهمانی ها لذت می برده ،اکنون رغبت و علاقه ای به این امور نشان نمی دهد .

فرد گوشه گیری از جمع و تنهایی را ترجیح می دهد .

فرد علاقه ای به  انجام تفریحات  مورد علاقه خود که در گذشته  انجام می داده است ندارد .

چیزی موجب خوشحالی نشاط و اشتیاق در فرد نمی شود ،بازی با بچه ها ،گردش ،سفر و غیره

توجه :خلق افسرده در کودکان و نوجوانان ممکن است به صورت تحریک پذیری یا بی قراری زیاد باشد .

گروه هایی که در معرض خطر بیشتر افسردگی قرار دارند :

زنان به ویژه پس از زایمان (افسردگس پس از زایمان )

افراد مبتلا به بیماری های جسمی مزمن مثل :دیابت ،صرع ،بیماری های قلبی و عروقی

افراد دچار سو مصرف مواد یا الکل

افرادی که مرگ  یا جدایی از همسر ،سوگ عزیزان ،شکست های عاطفی ،تحصیلی یا شغلی را تجربه کرده اند .

افرادی که دارای سابقه خانوادگی بیماری روانپزشکی به ویژه افسردگی هستند .

چنانچه فردی بر اساس انجام تست های مربوطه واجد شرایط ارجاع شناخته شود برای تشخیص قطعی و در صورت نیاز برای درمان ارجاع می شود . به این دلیل که افسردگی ریسک ابتلا به بیماری های جسمی را افزایش می دهد .

فردی که مبتلا به اختلالات روانپزشکی است  باید بداند حتی هنگام بیماری نیز احتیاجات و نیازمندی هایی مشابه سایر افراد دارد. انها نیز نیازمند مهربانی ،توجه و پذیرش از سوی سایر افراد هستند . هر فرد ممکن است دچار اختلالات روانپزشکی شود . افرادی که استانه تحمل پایین تری در برابر مشکلات دارند و مهارتهای مقابله ضعیف تری داشته باشند امکان ابتلای انها افزایش می یابد .

افرادیکه دچار اختلالات روانپزشکی می شوند باید بدانند همانطور که انسان مسول اکثر بیماری های جسمانی خود نیست به همان نسبت نیز مسول اختلالات روانپزشکی خود نمی باشد . فردی که دچار اختلالات روانپزشکی می شود باید این نکته را بداند که بعد از بهبودی میتواند مسولیت کار متناسب با توانایی خود داشته باشد .

منبع : دکتر احمد حاجبی  و همکاران.بسته آموزشی کارشناس مراقبت سلامت خانواده درحوزه سلامت روانی فصل پنجم  ، معاونت بهداشت دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد آذر ماه1394،چاپ اول

 

 

 

 

نظرات