دیابت در گروه های سنی خاص

درمان و مهار ديابت در افراد سالمند مشکلاتي به همراه دارد چرا که معمولاً اين افراد به بيماري هاي ديگري نيز مبتلا هستند که منجر به مشكل تر شدن مهار قند خون مي شود. ممكن است بيمار صرفاً مبتلا به ديابت باشد ولي به دليل کبر سن و ابتلا چند ساله به ديابت، دچار عوارض ديابت در سنين كهنسالي شده باشد. به هر حال در صورتي كه بيمار مبتلا به ديابت، تحت مراقبت پزشکي مناسب قرار گيرد و همكاري خوبي هم با پزشك و پرستار خود داشته باشد، تنظیم مناسب قندخون وي امكان پذير خواهد بود.

تفاوت هاي مهم بین سالمندان و جوانان دیابتی

  1. با افزايش سن، تغييرات فيزيولوژيکي چندي در بدن ما رخ مي دهد. بیماران سالمند معمولا علائم تعریف شده ديابت را ندارند. در واقع به دليل تغييرات فيزيولوژيکي مرتبط با سن، بعضي از علائم ديابت مخفي مانده و يا تشخيص آن ها مشكل مي شود.
  2. از جمله علائم تعریف شده ديابت تشنگي مکرر، افزايش حجم و تكرر ادرار و نيز كاهش وزن علي رغم پرخوري هستند. افراد سالمند معمولاً دچار اين علائم نمي شوند، اما ممكن است بيحال و مريض احوال باشند و يا با وجود اشتهاي طبيعي، وزنشان به تدريج كم شود.
  3. در سالمندان ديابتی، معمولاً حملات افت قندخون دیرتر شناسايي و درمان مي شوند. به دنبال افت قندخون، در افراد جوان رگ هاي خوني مغز گشاد مي شوند تا خون بيشتري به مغز برسانند. در افراد سالمند ممكن است به دليل سفت شدن سرخرگ ها اين جبران به راحتي بروز نكند. لذا به کرات مشاهده مي شود كه سالمندان ديابتي كه تنها زندگي مي كنند بر اثر افت قند خون زمين خورده و يا بيهوش می شوند.
  4. با مشاهده علائم افت قند خون، بايد سريعاً قند خون اندازه گيري شود. اگر نتوانستيد قند خون فرد سالمند را اندازه بگيريد، اندكي قند(مثلاً يک ليوان آب قند حاوي دو تا سه حبه قند) به بيمار بخورانيد و منتظر تاثير آن بمانيد. درصورتي كه بيمار شما بيهوش بود سعي در خوراندن مواد قندي نكنيد و در اسرع وقت بيمار را به اولين مركز درماني ببريد.
  5. توجه داشته باشيد كه در هواي سرد، خطر توامان افت قندخون و دماي بدن وجود دارد. لذا درصورت امكان بهتر است فرد سالمند در اين گونه شرايط آب و هوايي نزد بستگان خود بماند.
  6. ممکن است که فرد سالمند خوردن یک وعده غذا را فراموش كند، لذا پایش و توجه به برنامه غذايي فرد سالمند مبتلا به ديابت بسيار مهم است.
  7. ممکن است فرد سالمند دچار حملات افزايش قند خون شود. علائم بالا رفتن قند خون، تكرر ادرار يا بي اختياري در دفع ادرار و تشنگي هستند. سالمندان به سهولت دچار كم آبي مي شوند زيرا ممكن است نتوانند مايعات كافي بنوشند تا آبي را که از طريق ادرار دفع شده جايگزين نمايند در نتيجه به دنبال بالا رفتن قند خون و کم آبي علائمي مانند خستگي، خواب آلودگي، گيجي و آشفتگي در آن ها پديدار مي شود.
  8. حتي یک عفونت ويروسي جزئي نظير سرماخوردگي ممكن است سبب افزايش بيشتر قند خون شود. لذا در صورت بروز بيماري هاي عفوني، اندازه گيري مرتب و مكرر قندخون و اقدام لازم و به موقع در صورت بالا بودن آن بسيار مهم است.
  9. معمولاً افراد سالمند دچار فراموشي و يا نگران فراموش كردن مصرف مرتب داروي خود هستند. همچنین با افزايش سن، احتمال مصرف چندين دارو به دليل ديابت و يا ابتلا به ساير بيماري ها زياد مي شود. گاهي اوقات اين داروها با هم تداخل دارند. از اين رو بهتر است هنگام مراجعه به پزشك، كليه داروهايي را که فرد سالمند در حال حاضر مصرف مي نمايد، همراه داشته و به پزشك نشان دهد. مي توان قرص هاي لازم روزانه يا هفتگي را در ظروف خاصي كه در داروخانه ها موجود است قرار داد تا از مصرف صحيح هر يک از آن ها اطمينان حاصل شود.

10 . در صورتي كه سالمند به تنهايي قادر به تزريق انسولين نباشد، مقدار مورد نياز روزانه يا هفتگي وي توسط فردي كه از وي مراقبت مي كند داخل سرنگ كشيده شده و به صورت آماده در يخچال نگه داري شود.

نظرات