دیابت و اختلالات خواب

یکی از بیماری های متابولیکی شایع است که به دلیل شیوع بالا و عوارض ناتوان‌کننده که بر جا می‌گذارد از چالش‌های بهداشت عمومی محسوب می شود. سازمان بهداشتی جهانی(WHO) و فدراسیون بین المللی دیابت(IDF)،این بیماری را یک چالش جدی در مراقبت های اولیه بهداشتی در قرن ۲۱ می دانند که در خاورمیانه جدی تر است.

یکی از عوارض و مشکلاتی که در بیماران مبتلا به دیابت به ندرت مورد توجه و مطالعه قرار گرفته است مشکلات خواب می باشد. خواب یکی از مهم ترین چرخه های شبانه روزی است که محرومیت از آن باعث خواب آلودگی و کاهش عملکرد روزانه شده و همچنین با تأثیر منفی بر عملکرد متابولیکی ایمنی بدن منجر به اختلال در سیستم ایمنی، هورمون های کورتیزول و انسولین شده و میزان بیماری و مرگ و میر را افزایش می دهد. همراهی اختلال خواب با دیابت کاملاً شناخته شده است،به طوری که اختلال خواب به طور مستقیم با بیماری دیابت در ارتباط است و برروی ۵ جنبه از زندگی بیماران دیابتی اثر می گذرد که شامل میزان فعالیت، باروری عمومی، پیامد اجتماعی، هوشیاری و ارتباط جنسی است و به عبارتی اختلال خواب تقریباً تمام جنبه‌های زندگی بیمار را در بر می‌گیرد.

اختلالات خواب از رایج‌ترین مشکلاتی هستند که می‌تواند برای هریک از ما و در هر سنی پیش بیاید. اختلالات خواب به معنای هرگونه مشکلی است که در جریان عادی خواب پیش می‌آید و باعث می‌شود تا شما در طول روز احساس خستگی کنید یا به برنامه‌های روزانه‌تان نرسید. این مشکلات می‌تواند بی‌خوابی، پرخوابی، کابوس‌های شبانه یا هر چیز دیگری را شامل شود.

اختلال خواب یا اختلالات خواب – بیداری چیست؟

اختلال خواب (Sleep Disorder) یا اختلالات خواب – بیداری (Sleep–Wake Disorders) به اختلالاتی گفته می‌شود که بر اثر آن روند خواب از حالت طبیعی خارج می‌شود. این غیر طبیعی شدن خواب می‌تواند ریشه روان‌شناختی یا پزشکی داشته باشد. اختلالات خواب تنها بر روی عملکرد خواب فرد اثرگذار نیستند بلکه فرد را در عملکرد های فردی، بین فردی، شغلی، تحصیلی دچار مشکل و نابسامانی می کند و فرد از این موضوع شکایت دارد.

نشانه‌های اختلالات خواب – بیداری چیست؟

نشانه‌های اختلالات خواب برای همه ی مردم به سادگی قابل شناسایی است. برخی از این نشانه‌ها شامل خوابیدن در طول روز و نداشتن خواب در شب، خواب‌آلودگی در هنگام رانندگی، مشکلات تنفسی در هنگام خواب، پریدن ناگهانی از خواب، سخت به خواب رفتن ، درد در پاها و بازوها هنگام خواب، کابوس‌های شبانه و … هستند.

 

علل اختلال خواب چیست؟

اختلالات خواب می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد، از قبیل؛ آسیب های مغزی، بیماری های جسمانی و تنفسی، اختلالات روانشناختی؛ از قبیل اضطراب، افسردگی، اختلالات خلقی ، عوارض دارویی، وابستگی به ماده یا دارو، تنظیم نبودن ساعات و عادات خواب و سبک زندگی.

درمان اختلالات خواب چیست؟

در وهله اول مراجعه به روانشناس و روانپزشک برای تشخیص و درمان و یا در صورت نیاز ارجاع به متخصص مغز و اعصاب و یا کلینیک خواب، اجرای آرام سازی های عضلانی و ریلکسیشن قبل از خواب و رعایت بهداشت خواب.

 

منبع: میرزایی مسعود، اکبری زهرا، فلاح زاده حسین، بررسي ارتباط كميت و كيفيت خواب با بيماري ديابت، دوماه فيض نامه|آذر و دی|1394|دوره19|شماره5

نظرات