سبک فرزند پروری کمال گرا و کنترل کننده

 

  برخی از والدین معتقدند برای پیشرفت کردن فرزندشان در آینده باید فشار زیادی را بر او تحمیل کنند . این فشار برای انجام دقیق و بی نقص هر کاری ،یکی از مشکلات بزرگ و مسکوت خانواده های کمال گراست . نگاه های داورانه والدین ،شرم از اشتباه فرزند ،مقایسه کودکشان با دیگر کودکان ،همه و همه از نشانه های کمال گرایی هستند که باعث تحمیل فشار روی فرزندان می شوند . اما مسئله به اینجا ختم نمی شود .

بسیاری از والدین احساس می کنند که این رفتارها آن ها را تبدیل به والدین خوب و کاملی می سازد. نکته اینجاست که کمال گرایی والدین و فشارهایی که برای بهتر شدن به کودک تحمیل می شود ، نه تنها خود والدین را تحت تاثیر قرار می دهد ، بلکه به زندگی کودک نیز اسیب می رساند. برای ساختن آینده ای بهتر برای فرزندان راه های زیادی به جز کمال گرایی وجود دارد که می توان به وسیله ان ها در خود و فرزندتان تغییراتی انجام بدهید .

والدین کمال گرا به صورت معمول در همه جنبه های زندگی شان این ویژگی را از خود نشان می دهند .آن ها دوست دارند در همه کار برترین باشند .در غیر این صورت احساس شکست می کنند . ممکن است این افراد برای رسیدن به اهدافشان ،خود و یا اطرافیان را نیز قربانی کنند . این  افراد ،غالبا انسان های موفقی هستند .با این حال احساس رضایت نسبت به خود و فرزندشان ندارند .

والدین کمال گرا همیشه  از حال و آینده فرزندشان هراس دارند اگر نتوانند فرزندشان را به بهترین دانشگاه بفرستند ،احساس شکست خوردگی می کنند . کمال گرایان بر این باورند که استانداردهای تعیین شده از سوی ایشان باعث تعالی کودک خواهد شد ولی در حقیقت این طور نیست و ممکن است وضعیت معکوس باشد .

نشانه هایی از تمایل به کمال گرایی در فرزند :

  • قرار دادن کودک زیر ذره بین و تمایل به انجام بدون اشتباه همه ی کارها
  • بازگو کردن سریع اشتباهات کودک به آن ها
  • ستایش و یا سرزنش بیش از اندازه کودک
  • تحت فشار گذاشتن کودکان برای رسیدگی به رویاهای خود
  • بررسی تاثیر خودتان روی دستاوردهای کودک و لذت بردن از این کار
  • جدی گرفتن همه ی فعالیت های روزمره کودک

 

تاثیرات منفی کمال گرابودن والدین بر روی کودکان

کمال گرایی می تواند روحیه و شادابی کودک را از بین ببرد .کودکانی که فکر می کنند همیشه باید بهترین باشند در معرض خطر سلامت روان مانند افسردگی ،اضطراب و اختلالات دیگر هستند . معمولا ان ها مشکلات روانی شان را پنهان می کنند و به همین دلیل ،مشکلات روانی انها درمان نمی شود .

کمال گرایی رابطه تنگاتنگی با رفتارهای خودپسندانه درادو اتفاقا در بیشتر مواقع باعث شکست خوردن کودک می شود . ممکن است روزی کودکتان از فشارهای وارده خسته شود و خانه را ترک کند یا اگر تلاش کند ورزشکار خوبی شود و در این کار موفق نشود ،برای همیشه ورزش را کنار بگذارد .

راهکارهایی برای مقابله با کمال گرایی

به حرف ها و نظرات خود بسیار دقت کنید . به طور مثال اگر فرزندتان در یک مسابقه مقام اول را کسب کرده است و یا اگر در مسابقه ای نتوانست رتبه ای کسب کند او را بیش از حد ستایش و یا سرزنش نکنید . از کودکتان بپرسید در چه کارهایی خوب است و بپرسید که نسبت به گذشته ، چه کارهایی را بهتر از قبل می تواند انجام دهد .

  • در مقابل اشتباهات فرزندتان با حوصله و خونسرد باشید .
  • از مقایسه فرزندتان با دیگران خودداری کنید .
  • روی نکات مثبت خودتان در فرزند پروری تمرکز کنید
  • شکست یا عدم موفقیت را فرصتی برای پیشرفت کودکان بدانید .
  • بیشتر از نتیجه به تلاش کودکتان توجه کنید .
  • هیچ وقت بیش از اندازه برای تلاش کردن کودکتان اصرار نکنید .

 

منبع :

روانشناس کودک و نوجوان انجمن دیابت ایران

نویسندگان :زهره قادری روانشناس کودک و نوجوان انجمن دیابت ایران ،مینا برادران ساداتی  ، مجله ی پیام دیابت ، شماره 80/تابستان و پاییز 1397

 

  

 

 

نظرات