عوارض قلبی عروقی دیابت

زمانی که شما دیابت دارید، احتمال عوارض قلبی برای شما بیش تر است. این عوارض، عوارض قلبی عروقی (CVD) یا بیماری عروقی هم نامیده می شود و می توانند باعث سکته قلبی یا مغزی شوند.

حداقل 68 درصد افراد 65 سال یا بالاتر دارای دیابت به دلیل حمله ی قلبی فوت می کنند.

جوانان دارای دیابت، دو تا چهار برابر احتمال بیشتری برای مرگ به دلیل بیماری قلبی نسبت به جوانان غیر دیابتی دارند. انجمن قلب آمریکا دیابت را به عنوان یکی از هفت ریسک فاکتور قابل کنترل بیماری های قلبی اعلام کرده است.

بیماری دیابت بر چرخه ی  خون شما هم تاثیر می گذارد. خون رسانی ضعیف باعث عوارض دیگر دیابت مانند مشکلات چشمی و پا می شود.

به همین دلیل مراقبت از قلب شما در زمان ابتلا به دیابت بسیار مهم است

چرا دیابت ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد؟

اگر میزان قند خون شما برای مدتی افزایش یافته است، حتی افزایش خیلی کم، می تواند باعث تخریب عروق خونی شما شود و این تخریب می تواند باعث عوارض قلبی جدی شود.

چون بدن شما نمی تواند از همه ی این قند به خوبی استفاده کند، این تخریب اتفاق می افتد، بنابراین، مقدار بیش تر گلوکز (قند خون) به گلبول های قرمز خون شما می چسبد و در خون شما افزایش می یابد. این افزایش رگ های حمل کننده خون به قلب و همچنین آورنده ی خون از قلب شما را مسدود و تخریب می کنند و باعث کمبود خون رسانی و اکسیژن رسانی به قلب می شوند.

بنابراین هرچه به معیار خود در سطح HbA1c نزدیک تر باشید، به حفاظت از عروق خونی و در واقع قلب شما بیش تر کمک می کند. حتی یک افزایش خیلی کم در مقدار قند خون به مرور زمان، می تواند ریسک ابتلای شما را بیش تر کند.

مدیریت دیابت و قلب شما

در مورد ارتباط میان میزان قند خون بالا و سلامت قلب شما توضیح دادیم. اما همه ی آن به قند خون مرتبط نیست. عروق خونی به وسیله ی میزان کلسترول بالا (چربی خون) و فشار خون بالا هم تخریب می شوند.

بنابراین شما می توانید به وسیله ی مراقبت از این موارد از تخریب عروق خونی خود جلوگیری کنید.

    میزان قند خون

    فشار خون

    کلسترول (چربی خون)

    ترک سیگار در افراد سیگاری

حداقل سالی یک بار میزان HbA1c، فشار خون و کلسترول خود را چک کنید. با مدیریت این سه فاکتور، شما به مدیریت دیابت و حفاظت از خودتان در برابر بیماری قلبی کمک خواهید کرد. اما موارد بسیار دیگری هم هستند که به کاهش احتمال بیماری قلبی کمک خواهند کرد.

چه چیزی باعث حمله ی قلبی می شود؟

در این قسمت توضیح خواهیم داد که چه اتفاقی در بدن شما می افتد که باعث این عوارض قلبی می شود.

بیاید با عروق خونی بزرگ بدن شما شروع کنیم که این موارد هستند:

    شریان ها – خون را از قلب به سایر نقاط بدن حمل می کنند.

    ورید ها – خون را از سایر نقاط بدن به قلب بر می گردانند.

اگر به این شریان ها و ورید ها آسیب وارد شود، گردش خون در بدن و رساندن خون به نواحی مورد نیاز دچار مشکل می شود.

کلسترول بالا

اگر مقدار کلسترول شما بسیار بالا باشد، مقدار اضافی چربی در خون شما به دیواره ی عروق خونی تان می چسبد. به مرور زمان، این چربی ها سفت می شوند و به عنوان پلاک شناخته می شوند. پلاک های سفت می توانند عروق خونی شما را مسدود کنند، که باعث تنگ تر شدن فضا می شود و فضای کمی را برای عبور خون باقی می گذارد. به این رویداد آترواسکلروز می گویند و شایع ترین دلیل حمله ی قلبی است.

در فضای تنگ تر عروق، جریان خون آهسته می شود و باعث می شود بعضی از گلبول های خون با یکدیگر تجمع پیدا کنند و تشکیل لخته دهند. اگر لخته خونی شکسته شود، در شریان ها و ورید های شما طی مسیر می کند تا به محلی برسد که بسیار تنگ است و نمی توان از آن عبور کرد، در نتیجه به صورت کامل یا ناقص آن قسمت را مسدود می کند.

  این انسداد می تواند باعث نرسیدن اکسیژن و مواد مغذی به قلب شود که به آن سکته قلبی می گویند.

فشار خون بالا

نه تنها تلاش خون برای عبور از رگ های خونی، بلکه به مرور زمان آترواسکلروز دیواره ی عروق خونی شما را سخت تر و دارای انعطاف پذیری کم تر می کند. این حالت می تواند باعث فشار خون بالا (هایپرتنشن) شود یا فشار خون بالا را بدتر کند.

فشار خون بالا کشش بیشتری بر عروق خونی شما وارد می کند. که این کشش به کشش حاصله از کلسترول و قند خون بالا اضافه می شود.

تنگ شدن فضای عروق خونی بر بخش های دیگر بدن مانند پاها یا بازوها هم می تواند اثر بگذارد. به این حالت بیماری عروق محیطی (PVD) می گویند و اگر درمان نشود، می تواند باعث قطع عضو گردد.

در ادامه برخی اقدامات برای کاهش ریسک عوارض قلبی ذکر شده است:

     ارزیابی HbA1c، فشار خون و کلسترول خون (چربی خون) را به صورت سالانه حداقل یک بار به عنوان بخشی از ارزیابی سالانه ی دیابت خود قرار دهید – اطمینان حاصل کنید که معیار هدف شما در سه فاکتور ذکر شده همان مقدار مدنظر پزشک شما است.

    سیگار نکشید. سیگار کشیدن گردش خون در سراسر بدن شما را، مخصوصا در قلب دچار مشکل می کند. اگر برای ترک سیگار به کمک احتیاج دارید از پزشک خود بخواهید تا برای ترک آن به شما کمک کند.

     یک رژیم غذایی سالم و متعادل برای محافظت از قلب خود داشته باشید، یک قدم خوب برای شروع کاهش میزان اسید چرب اشباع شده ی دریافتی است.

    فعالیت جسمانی داشته باشید و ورزش های منظم انجام دهید.

    اگر اضافه وزن دارید، سعی کنید تا به محدوده وزن سالم برسید. وزن مناسب داشتن فشار وارده بر قلب شما را کاهش می دهد.

    داروهایتان را همان طور که تجویز شده است مصرف کنید. بعضی ازدارو ها به محافظت از قلب شما با کاهش فشار خون بالا کمک می کنند و ممکن است این داروها برای شما حتی در صورت نداشتن فشار خون بالا تجویز شوند.

 و اگر هرگونه دردی در قفسه سینه یا هنگام راه رفتن داشتید –  فورا با اورژانس تماس بگیرید. این درد ها می توانند نشانه ی حمله ی قلبی باشند.

 

منبع: American Heart Association  Diabetes UK

نظرات