هرم راهنمای گروه های غذایی

 گروه های غذایی شامل: گروه نان و غلات، گروه سبزی ها، گروه میوه ها، گروه شیر، گروه گوشت و جانشین های آن،  گروه چربی ها و شیرینی ها

غذاها به 6 گروه اصلی تقسیم می شوند و سهم این گروه ها درغذای روزانه با یکدیگر متفاوت است یعنی به بعضی از گروه های غذایی بیشتر از گروه های دیگر نیاز داریم. به منظور درک آسان تر این مفهوم، از هرم راهنمای غذایی استفاده می شود.

هرم غذایی، گروه های غذایی و موادی که در هر گروه جای می گیرد را معرفی می کند.هر چه از بالای هرم به سمت پایین می رویم به این معنی است که مقدار مصرف روزانه این دسته از مواد غذایی باید بیشتر شود.

1)گروه نان و غلات

این گروه شامل موادی مانند انواع نان، ماکارونی و غلات (گندم، جو، برنج) است.

سبزی های نشاسته ای (ذرت، باقالا، نخود فرنگی، کدوحلوایی، سیب زمینی)، حبوبات و تنقلات نشاسته ای به علت داشتن میزان بالای کربوهیدرات در این گروه قرار می گیرند.

مواد غذایی این گروه در مقایسه با گروه های دیگرکربوهیدرات بیشتری دارند، اما نباید آنها را از برنامه غذایی خود حذف کنید بلکه این مواد باید به میزان مناسب مصرف شوند.

2)گروه سبزیجات

تقریباً همه سبزی ها مانند سبزی های تازه منجمد، کنسرو شده و آب سبزیجات در این گروه قرار می گیرند به جز سبزیجات نشاسته ای که به گروه نان و غلات تعلق دارند. مصرف مقادیر کافی از سبزیجات غیر نشاسته ای به خاطر داشتن فیبر فراوان می تواند در پایین آوردن قند خون بعد از غذا بسیار موثر باشد.

3)گروه میوه

این گروه شامل انواع میوه های تازه، آبمیوه، میوه های خشک شده و منجمد می باشد.میوه ها هم به خاطر داشتن کربوهیدرات بر قند خون تاثیر می گذارند و آن را افزایش می دهند اما این مواد را از برنامه غذایی خود حذف نکنید بلکه از میزان مصرف مجاز این گروه در طول روز استفاده کنید.

میوه ها از نظر بالا بردن قند خون به 3 گروه تقسیم می شوند:

الف ) میوه با قند بالا: مانند خربزه، هندوانه، طالبی، موز، انگور

ب ) میوه با قند متوسط: مانند سیب، پرتقال، کیوی، هلو

ج ) میوه با قند پایین: مانند گیلاس، توت فرنگی

4)گروه شیر

این گروه شامل موادی مانند شیر، ماست، دوغ می باشد.انواع پنیر و کشک  در گروه گوشت و فراورده هایی مانند خامه، کره، سرشیر و پنیرخامه ای در گروه چربی قرار می گیرند.مواد غذایی موجود در این گروه نیز بر قند خون تاثیر می گذارند و در برنامه غذایی باید به مقدار مصرف هر کدام توجه نمود.

 

5)گروه گوشت :

این گروه شامل موادی مانند گوشت قرمز(گوشت گوسفند، گوساله، شتر و ...) و گوشت سفید (مرغ، ماهی، پرندگان) امعاء و احشاء (دل، جگر، قلوه، زبان و مغز)، تخم مرغ، سویا و حبوبات می باشد.

انواع پنیر و کشک نیز در این گروه قرار می گیرند.مصرف این گروه، پروتئین مورد نیاز بدن را تامین می کند.

6)گروه چربی ها و شیرینی ها

چربی ها و روغن هایی که هنگام طبخ یا مصرف غذا به آن اضافه می کنیم (انواع روغن های گیاهی، انواع سس سالاد، کره، مارگارین)، زیتون و مغز دانه های آجیل در گروه چربی ها و انواع تنقلات، کیک ها، شیرینی ها و دسرها و بستنی ها (به غیر از موادی که در تهیه آنها از مواد شیرین کننده رژیمی استفاده شده است) در گروه شیرینی ها قرار می گیرند.

نظرات