پوکی استخوان و ورزش

استئوپروز شایع ترین بیماری متابولیک استخوان است که قابل پیشگیری و درمان است. بیش از 70درصد زنان و 50 درصد مردان بالای 50 سال به استئو پروز مبتلا هستند .

درمان پوکی استخوان شامل مداخله های دارویی و غیر دارویی می باشد که یکی از مهمترین  مداخله های غیر دارویی داشتن فعالیت بدنی منظم و مستمر است.

ورزش سبب افزايش رشد استخواني بويژه در كودكي و دوران بلوغ مي‌شود. ورزش مناسب و متناسب با سن به طور مستمر موجب افزايش تراكم استخواني مي‌شود.

ورزش هایی که خود باعث افزایش توده استخوانی میشوند عبارتند از:

 Weighit-bearing exercise (1(ورزشهای همراه با تحمل وزن )

در این ورزش ها عضلات و استخوان های بدن خلاف جاذبه فعالیت می کنند.

در این ورزش ها پا و ساق پا وزن بدن را تحمل میکند و فشار بر بخش مرکزی بدن مهره های کمر و لگن وارد میشود از جمله این ورزش ها:

  • راه رفتن
  • اهسته دویدن
  • از پله بالا و پایین رفتن
  • رقص
  •  راه رفتن در آب
  • ایروبیک

توصیه میشود برنامه ورزشی که همراه با تحمل وزن بدن است چهار بار در هفته به مدت 30 دقیقه به طول بینجامد.

 Resistance exercise (2( تمرین مقاومتی)

فعالیت هایی که با استفاد از کشش عضلات، به تقویت توده عضلانی و استحکام توده استخوانی کمک میکنند مثل شنا، سوار کاری، کار بادستگاه ورزشی،  دوچرخه سواری  ........

 ورزشهایی که به تعادل افراد کمک میکنند مثل ورزش تای چی و ورزش هایی که وضعیت قرار گیری بدن در حالت نشسته و ایستاده را تصحیح میکنند بسیار برای افراد دچار پوکی استخوان موثر می باشد.

 پیاده روی به عنوان کم هزینه ترین و قابل دسترس ترین ورزش برای همه گروهای سنی بویژه افراد میانسال می باشد که طبق تحقیقات مطالعه های مختلفی تاثیر پیاده روی بر تراکم توده استخوان به  اثبات رسیده است :

تحقیقات یامارکی و همکاران (2004) در مطالعه ای با بررسی تاثیر پیاده روی بر زنان یائسه مبتلا به (استئوپروز و استئو پنی) 50 بیمار مورد بررسی قرار گرفته شد  که بعد از 12 ماه پیگیری مشخص شد که تراکم معدنی استخوانی گروه ورزش نسبت به گروه شاهد در قسمت کمری افزایش پیدا کرده بود.

منبع:

مریم اعلاء و همکاران ، ورزش و پوکی استخوان در زنان یائسه مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران دوره یازدهم شماره 2 صفحات 209-217 (تیرماه 1388)

 

نظرات